Basın Bildirisi (Milli Kütüphane Kapatılmasın)

BASIN BİLDİRİSİ

18 Temmuz 2018

A farmers market featuring products fromOld Town's neighboring provinces Tam 72 yıl önce kurulan ve ‘Türkiye’nin Hafızası’ olarak anılan
Milli Kütüphane artık yok.

703 sayılı KHK’nın 107.maddesi gereğince 23/3/1950 tarihli ve 5632 sayılı Milli Kütüphane Kuruluşu Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılmıştır.

Milli Kütüphane kuruluş çalışmaları, 15 Nisan 1946’da Milli Eğitim Bakanlığı Yayımlar Müdürlüğü’nde küçük bir büroda başlatıldı ve kısa bir süre içinde 8 bin eseri içeren koleksiyon oluşturuldu. Bir yıl sonra eser sayısı 60 bine çıktı ve 16 Ağustos 1948’de halka açıldı. Milli Kütüphane 29 Mart 1950’de kabul edilen kuruluş kanunu ile yasal kimlik kazandı. 5 Ağustos 1983’te yeni binasında kullanıcılarına hizmet vermeye başladı.

Milli Kütüphanede halen 3 milyona yakın eser bulunuyor. Bunlardan 55 bini eski harfli Türkçe kitap, 26 bini de el yazması… Ünlü ressamların orijinal tabloları, taş plaklar, fotoğraf, pul, para, afiş ve mikrofilm gibi görsel-işitsel materyaller de var. İstanbul’un fethinde ele geçirilen ceylan derisi üzerine yazılı İnciller ve tezhipli Kur’an-ı Kerim’ler de Milli Kütüphane’nin en değerli eserleri arasında bulunuyor. Kütüphanede 4 okuma salonu ve görme özürlülere yönelik ‘Konuşan Kitaplık’ da yer alıyor.

Milli Kütüphane Yukarı Bahçelievler semtimizin sosyal yaşamında etkin rol oynayan, her gün binlerce öğrenciye hizmet veren büyük bir kütüphanedir. Sadece TUS, KPSS sınavına çalışanlar için değil, akademik araştırma yapan, kaynak tarayan araştırmacılara da hizmet veren bir kuruluşumuzdur.

Kamu hizmeti ve semt sosyal yaşamı adına önemi tartışılmaz olan ve ülkenin en büyük ulusal arşivi Milli Kütüphanenin kapatılması kesinlikle söz konusu olmamalıdır. Cumhuriyet sivil mimarisinin örnek yapılarından olan kütüphane binası aslına uygun olarak korunmalıdır.

Bahçelievler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s